OSNOVNA ŠOLA FRANCETA PREŠERNA 


 

  
 

 

                                                 Razstava Slovenskega planinskega društva na naši šoli 

16.10.2013 smo na šoli odprli razstavo z naslovom Ivan Šumljak in 60 let Slovenske planinske poti. Nekaj besed  je spregovorila ga. ravnateljica Marta Otič Spremno besedo je pripravila učiteljica Tanja Iršič. Pevski zbor nam je zapel  pesem Zakrivljeno palico v roki. Na flavto je zaigrala Teja Jecelj. Lucijan Bračko pa je z igranjem na harmoniko naredil pravo vzdušje. Nekaj besed o planinstvu je povedala ga. Slavica Tovšak, podpredsednica PZS.

 Ivan Šumljak, slovenski planinec, markacist in pobudnik Slovenske planinske transverzale se  je rodil 6.8.1899 v Žalcu. Komaj tri leta je bil star, ko je ostal brez mame in očeta. Zanj sta skrbeli njegovi babici. Odločil se je za učiteljski poklic v Mariboru. Upokojil se je leta 1960. Za tem je še honorarno poučeval angleščino na visoki tehniški šoli. Umrl je 14. 2. 1984, pokopan je na Pobrežju v Mariboru.

  Ivan Šumljak je dal zamisel za Slovensko planinsko pot, ki poteka od Pohorja do Ankarana in je bila odprta 1. avgusta leta 1953. Transverzala je pot, po kateri greš in spoznaš našo lepo državo Slovenijo. Dobiš knjižico, v katero zbiraš žige. Transverzala  od Pohorja do Ankarana. je dolga 584  km in vodi mimo 50 planinskih koč. Do zdaj jo je   prehodilo že 9500 planincev. Če bi želeli prehoditi Slovensko planinsko pot, bi hodili 28 dni. Leta 2012 je rekorder Klemen Triler  pretekel pot v 8 dneh, 14. urah in 45 minutah.

 Razstava je zelo poučna in zanimiva. Fotografije na panojih razkrivajo lepote naše Slovenije, ki kar kličejo popotnike in planince naj  uživajo v  tem raju med Alpami in Jadranskim morjem.

 

                                                                                Zapisal šolski novinar:

                                                                                            Rene Mageš, 7. B