OSNOVNA ŠOLA FRANCETA PREŠERNA 


 

  
 

 

ODPRTJE POTUJOČE RAZSTAVE

ANA FRANK  -  ZGODBA ZA SEDANJOST

Potujoča razstava, ki govori o življenju Ane Frank in njenem slavnem dnevniku, je osrednji del mednarodnega projekta, v katerega so vključene države iz celega sveta.

Razstava potuje po slovenskih šolah, njena posebnost je, da po njej vodijo učenci, stari toliko, kot je bila Ana v času njenega doživljanja vojne, v samo pripoved pa vključijo tudi lokalno zgodovino iz istega časovnega obdobja. Založba KUD Sodobnost International je v okviru projekta organizirala literarni natečaj z naslovom Ana Frank – njeno sporočilo moji generaciji, namenjen osnovnošolcem. Nagrajeni eseji so postali del potujoče razstave. 

Razstava je opremljena tudi z besedilom v brajici in maketo skrivališča.  

Na odprtju razstave, 28. 9. 2015, so se predstavili posamezniki sodelujočih organizacij –predstavnik veleposlaništva Kraljevine Nizozemske Paul Van Oostveen, vodja projekta v Sloveniji Monika Montanič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Polona Car iz Zveze slepih in slabovidnih Slovenije ter zmagovalka literarnega natečaja Lara Rubin. 

Zbranim je spregovorila tudi ravnateljica šole Marta Otič. 

V kulturnem programu so sodelovali člani komorne zasedbe pod vodstvom mentorice Metke Kuraj, Lara Benedejčič, Vid Smrekar (kitara), Alma Sajko (saksofon) in Ilja Jahić (klavir).  

Razstavo so slavnostno odprli učenci, ki so se pripravljali na vodenje in bodo vse do 13. novembra vodili skupine po razstavi: KATJA SLANA, MARKO BALAŽIČ, JULIJA FAJT, MAŠA ŠTRAUS, ŽIGA ŠERUGA, NATAŠA SERNC, ZARJA DOBERŠEK, LAURA REJP, ZALA HREN, MARKO PAVLOVIĆ, LUKA FERLEŽ, EMINA DEMIROVIĆ, TEA ZEČEVIČ, ANJA LAŠIČ, LARA BENEDEJČIČ, RENE MAGEŠ, MOJCA POLENČIČ, LUKA VERHOVNIK. 

                                                                       Zapisala: Metka Pelicon

V projektu sodelujejo:

Muzej novejše zgodovine Slovenije, Hiša Ane Frank iz Amsterdama, Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije in založba KUD Sodobnost International.

 Več o projektu: http://www.muzej-nz.si/ana_frank