OSNOVNA ŠOLA FRANCETA PREŠERNA 


 

  
 

 

      DELAVNICA POLSTENJA V 5.RAZREDIH

                                                              TEHNIŠKI DAN V 5.R. - POLSTENJE 

18. januarja 2016 smo se v našem razredu zbrali vsi 5. razredi. Gospa Marija iz podjetja SOVEN nam je predstavila vse o volni in ovcah.
                                                         

Ko so ostali razredi odšli v svoje učilnice, smo z gospo Marijo začeli izdelovati. Najprej smo naredili prtiček. Na mizo smo položili mehurčkasto podlago, ona nam je razdelila počesano, ki so jo počesali na česalniku in še volno drugih barv, iz katere smo naredili motive na belo volno, to smo prekrili z mrežico in polili s toplo vodo pomešano z naribanim milom, nato smo potapkali, da se je voda razlila po vsej volni, nato pa smo začeli z dlanjo gladiti v nasprotni smeri urinega kazalca. Potem smo volneno podlago obrnili in enako počeli še z drugo stranjo. Potem nam ga je učiteljica oprala ter ožela, gospa Marija po popivnala odvečno vodo in pospravila v vrečko in to je bila naša prva slika z mokrim polstenjem. Nato smo se lotili majhnih kroglic, ki smo jih že izdelovali za bazar . Iz koščka volne naredimo rahel vozel, če želimo lahko dodamo še nekaj barvne volne, kot smo jo mi na koncu pri zadnjem izdelku. Ta vozel namočimo v toplo vodo z naribanim milom in jo začnemo gnest v kroglico. Medtem ko kdaj pa kdaj dobro stisnemo, da iz nje priteče pena in ko je kroglica dovolj trda, je gotova. To je bil naš drugi izdelek. Naš tretji izdelek pa je bilo polsteno milo. Dobili smo vsak svoje trdo milo, ga položili na začetek volnenega traku in ga močno zavili. Milo smo prav tako namočili v milnico, ga ovili v mrežico in spet začeli gladiti v nasprotni smeri urinega kazalca, nato še na drugi strani, nato smo postopek ponovili brez mrežice in ob robovih. Tako je nastalo polsteno milo. Naš četrti izdelek je bil barvna kroglica.

Ta dan smo spoznali mokri postopek polstenja in s pomočjo tega narediti mnogo stvari. Ta tehniški dan je bil eden mojih najljubših in počutila sem se odlično!

Mia Ivetić, 5.a